@techniek Mooi experiment Henk.
Ik heb nog een aantal opmerkingen / vragen:
- Heb je bij iedere meting via het +NUESTATS commandado gekeken welk ECL niveau gebruikt werd? In mijn metingen zie ik soms ECL niveau 1 ondanks goede signaalcondities. Figuur 1 lijkt een ander ECL niveau te gebruiken, ik zie daar meerdere pieken welke ik op andere metingen niet zie.
- Klopt het dat een device dat UDP gebruikt langer blijft luisteren dan een device dat CoAP gebruikt? Het verbaast mij dat ik tussen +CSCON: 1 en CSCON: 0 een verschillend stroomfiguur zie voor beide metingen.
In je tekst schrijf je dit:
With the early release enabled the radio module will be forced to go into sleep (PSM) mode and not stay several seconds first in idle mode (where it listens for downlink messages).
-
Volgens mij bedoel je hier connected mode. De interval tussen +CSCON: 1 en +CSCON: 0 wordt verkleint met het gebruik van assisted release, zie figuur 2. De idle mode is de interval tussen CSCON:0 en NPSMR: 1 en wordt dus bepaald door de T3324 idle timer, zie ik ook deze foto van rohde en schwarz:
-
Aanpassen CPSMS parameters. Is het al mogelijk om de PSM timers aan te passen op het device? T3324 (idle) en T3412 (TAU) zijn configureerbaar via AT+CPSMS maar het netwerk lijkt dit nog niet te ondersteunen.
-
Het gebruik van de connected mode lijkt een wel/niet verhaal. Óf mijn device blijft 20 seconden luisteren naar downlink berichten, of hij doet dit niet. Kan ik deze tijd niet variabel maken? Een device hoeft in heel veel gevallen niet zo lang te luisteren, enkele seconden volstaat.
-
Heb je ook gekeken wat er gebeurt als we PSM niet activeren? Het device blijft dan periodiek pagen. De interval van de pages (ongeveer 10 seconden) heb ik tot nu toe nog niet kunnen verklaren, ik denk dat het iets te maken heeft met eDRX aangezien het device dan in idle modus blijft.
-
Wat is precies het nut van de pages? Kunnen we op deze momenten downlink berichten ontvangen, zo ja, lukt dit dan zowel met UDP als met CoAP?
-
CoAP lijkt meer energie te verbruiken dan UDP. Waarom zouden we dan alsnog CoAP gebruiken? Wat krijgen we terug voor dit (bijna dubbele!) stroomverbruik?
-
Hogere ECL en een hoger zendvermogen is niet meegenomen in de metingen. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen dat de data in iedere situatie geldig is. Zeker in situaties met slechtere signaal condities waar ECL: 2 optreedt zal de batterij minder lang meegaan dan in de tabel staat.
-
Ook een grotere pakketgrootte heeft invloed op het stroomverbruik. Er kunnen namelijk 512 bytes verstuurd worden in een enkel uplink bericht. Misschien interessant om hier ook nog naar te kijken.
Also on the network side we will see improvements with 3GPP release 14, which include:
a new NB2 modem category with double data rates,
a new power class of 14 dBm to support coin-cell battery operation e.g. for wearables,
extentions on the early release, with AS release assistance indication,
And general capacity increases on the number of devices supported on the network…
- Het proces van het uitrollen van features verward mij nog een beetje. Als ik naar de roadmap kijk dan zie ik geen van de features die je nu noemt. Wanneer is het T-Mobile NB-IoT netwerk release 14 ‘ready’? 3GPP release 14 is namelijk al frozen in juni 2017: http://www.3gpp.org/release-14
Al met al is het stroomverbruik nog steeds een ingewikkeld verhaal met veel factoren die meespelen.